Weer terug…


Weer terug…

Dat is alweer bijna 7 weken zo. De eerste week voel je je weer helemaal ‘terug’. Maar al snel weet je niet meer beter en lijkt de tijd in Nederland weer een droom.

Je wordt hier ook wel weer meteen met je neus op de Afrikaanse feiten gedrukt:

-de stroomvoorziening is bar slecht, dat betekent bijna dagelijks minimaal 8 uur stroomuitval.. omdat er weinig water is in de grote rivier de Shire, kan er niet genoeg stroom worden opgewekt. Conclusie: we zullen tot de nieuwe regens moeten wachten en dat duurt nog tot december of januari.

-Jolanda’s auto is 6 weken geleden kapot gegaan. Helaas kunnen ze het onderdeel in Malawi niet vinden en nu is het wachten op iemand die het uit Zuid-Afrika kan meenemen. Wachten duurt lang. Geduld is een schone zaak; misschien wel heel schoon, maar ook best moeilijk. Maar soms ook handig, want vandaag had ik geen auto en had ik dus tijd om thuis deze blog te schrijven!

Wells of Joy heeft de afgelopen maanden goed gedraaid! Iets om dankbaar voor te zijn. Zoveel vrijwilligers, die hun schouders eronder zetten en het mogelijk maken om deze weeskinderen, deze jongeren met hiv, deze moeders met te weinig om goed voor hun kinderen te zorgen, deze mensen die worstelen met hun zieke lichamen, te helpen en te ondersteunen en hoop te geven.

Nog iets waar we superblij mee zijn: de start van een nieuw programma voor de jeugd!

Vanuit de gemeente van Lienden kwam er geld beschikbaar voor het project van Wells of Joy. Waar zou dat geld het best besteed zijn? Gebouwen, extra voedsel, schooluniformen? Zoveel mogelijkheden.

Mijn eerste gedachte ging uit naar onze jeugd. Jongeren tussen de 15 en de 20, bijna allemaal vanaf de geboorte besmet met het hiv-virus, meestal is er geen vader aanwezig en hun moeder, ook besmet, worstelt om voor zichzelf en haar kinderen te voorzien.

nms_2936

Samen met Crown Ministries, een project, vlakbij een van onze centrums, hebben we een programma samengesteld voor deze groep jongeren. Het komende jaar gaan ze een keer per twee weken op vrijdagmiddag naar Crown Ministries. Ze krijgen eerst een goede maaltijd en daarna is er een uur onderwijs in het klaslokaal; daar leren ze van alles: over hoe ze land goed kunnen bebouwen, compost maken, bijen houden, een heel aantal lessen over hoe je op een goede manier met geld omgaat, ze gaan een keer een persoonlijkheidstest doen m.b.v. een vragenlijst en nog veel meer. Al deze lessen hebben als basis de Bijbel en zo leren ze ook over God en Zijn plan ook voor hun leven.

 

Na de les gaan ze praktisch aan de slag in de tuinen, in de stallen, bij de bijenkorven.

nms_2932

Afgelopen vrijdag ben ik even langsgeweest bij de eerste bijeenkomst. Ze hadden gegeten en ze zaten net een film te kijken, die door Crown is gemaakt. Een film gemaakt in een dorpje vlakbij over een Malawiaans gezin en over de juiste manier van het land bewerken. Heel bijzonder voor hen om een film te zien over hun eigen cultuur en in hun eigen taal. Ik hoorde ze telkens giechelen. Ik weet zeker dat ze dit komende jaar heel veel zullen leren en het is ons gebed dat het echt een impact in hun leven zal hebben, op geestelijk en op praktisch gebied!

 

 

nms_2935