Vrolijkheid op straat


De afgelopen tijd zijn er niet zoveel blogs geschreven. Er was ook niet zoveel positief nieuws te brengen. Veel mensen hebben het lastig, we hadden de overstromingen en de oogst is voor een groot gedeelte mislukt.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. De mensen zijn nog vaak opgeruimd en leven bij de dag. Soms is het ook een voorrecht als je niet al te veel vooruit denkt.

Ongewild heb ik afgelopen weken ook voor veel vrolijkheid op straat gezorgd. Dat kwam zo….

Ik moest een paar kopietjes laten maken, maar omdat hier soms de dingen wat langzamer gaan als in Nederland vertelde de winkelier me dat het een half uurtje (Malawiaanse tijd) zou duren. Ik dacht de tijd dus goed te gebruiken door lopend naar een andere winkel te gaan om de rest van mijn kantoorartikelen te kopen. (Niet alles is voorradig in één winkel). Dit zou ongeveer 10 minuutjes lopen zijn. Ik stapte de winkel uit en hoorde wat geschetter van een radio, maar ik gaf er geen aandacht aan. Het geluid bleef echter achter me aankomen, samen met een stem die steeds riep “Mzungu, will you dance for me?”.  In het begin probeerde ik het te negeren en hoopte dat er andere “mzungu’s”waren die het misschien leuk zouden vinden om voor deze man met radio te gaan dansen. Helaas voor mij waren die er niet en het begon een soort optocht te worden. De man bleef achter me aanlopen en schreeuwen “Mzungu, will you dance for me?”.  De situatie werd nog erger toen een van de straatjongens die mij kent van het voetbal team naar me toekwam en zei: “Hé Nico, zal ik je schoenen poetsen, ze hebben wel een beurt nodig”. De man met de radio begon nu te roepen: “Nico, will you dance for me, will you dance for me, Nico, will you dance for me?”. Uiteindelijk ben ik een winkel ingedoken waar de eigenaar een vader is van een van de kinderen uit Sarah’s klas. De man kwam de winkel binnen met uiteraard de vraag of ik voor hem wilde dansen, maar gelukkig werd hij door de bewaker de winkel uitgebonjourd en moest hij zijn vraag herhalen van buiten de winkel. Het winkelpersoneel had er behoorlijk lol in! Gelukkig werd ik geholpen door de eigenaar die de bewaker de opdracht gaf om de man de stoep af te jagen. Dat hielp, en na wat minuutjes wachten kon ik m’n reis vervolgen zonder dat ik heb moeten dansen!